Word je gelukkig door succes of succesvol door gelukkig te zijn?

Vanmorgen stuurde mijn dochter me een email met een link naar een Ted talk met daarbij de mededeling: “Ha, mam. Jij vindt dit sowieso interessant”.

En ja, mam vindt het heel interessant en waarom? Ik leg het je even uit.

De meest bekende (en humoristische) Amerikaanse psycholoog van nu uit de stroming van de Positieve Psychologie, Shawn Achor, legt uit (je moet zelf straks even kijken) hoe wij in onderwijs en in werksituaties gefocust zijn op competitie, werkdruk, stress, gedoe en klachten. In het filmpje geeft Shawn Achor zijn visie: “Wat we zien is dat niet de realiteit ons vormt, maar de lens waardoor ons brein de wereld beschouwt. Als we die lens kunnen veranderen, kunnen we behalve geluk, ook elk schoolresultaat en zakelijk resultaat veranderen.“

Shawn zegt: “We moeten de formule voor geluk en succes omdraaien. Ik zag dat de meeste bedrijven en scholen de volgende succesformule hanteren: ‘Als ik harder werk, word ik succesvol. Als ik succesvoller ben, dán ben ik gelukkiger’. Daarop berusten onze opvoedmethoden, managementstijlen en de manier waarop we ons gedrag motiveren. We denken dat we succesvol moeten zijn – dán zijn we gelukkig. Omdat wij uitgaan van deze formule, komt de lat van ons succes met elke overwinning hoger en hoger te liggen en raakt geluk steeds verder buiten bereik.”

De realiteit is dat onze breinen andersom werken. Als je iemands positiviteits-niveau in het heden verhoogt, ervaart het brein een zogenaamde geluksvoorsprong.

Een positief ingesteld brein presteert namelijk beduidend beter dan een negatief, neutraal of gestresst brein. Je intelligentie stijgt, als ook je creativiteit en energiepeil. Feitelijk zien we dat ieder zakelijk resultaat vooruitgaat.

Je positieve brein is 31% productiever dan wanneer negatief, neutraal of gestresst. Je bent 37% beter in het verkopen. Artsen zijn 19% sneller en accurater in het stellen van de juiste diagnose als ze positief zijn.

Dat betekent dat we de formule kunnen omdraaien. Als we positief kunnen worden in het heden, werken onze breinen succesvoller omdat we harder, sneller en intelligenter kunnen werken. Dopamine, dat je systeem binnenstroomt als je positief bent, heeft twee functies. Het maakt je niet alleen blijer, maar het activeert ook alle leergebieden in je hersenen waardoor je je anders kunt aanpassen aan de wereld.

Door ons brein te trainen zoals we ons lichaam trainen kunnen we de formule voor geluk en succes omdraaien, en daardoor niet alleen positiviteit verspreiden, maar een echte revolutie creëren2.

Ja, en dat vind ik echt interessant, zoals mijn dochter al wist. Ik geloof er heilig in dat het verlangen naar geluk in elk levend wezen bestaat. En dat het een geboorterecht is van ieder mens om daar naar te streven.

En ik geloof ook dat de omstandigheden lang niet altijd bepalend zijn voor de geluksbeleving (volgens de wetenschap maar 10%). Dus zoals Shawn Achor ook voorstelt: laten we ons eigen positiviteitsniveau in het heden verhogen en laten we onze collega’s, leerlingen en studenten positief benaderen. Wil je weten hoe? Kijk in ieder geval de Ted talk: The happy secret to better work.

    Positieve psychologie, een richting binnen de psychologie die zich bezig houdt met de mogelijkheden en de positieve kanten van menselijke ervaringen. De grondleggers van de positieve psychologie, Martin Seligman en Mihaly Csiksentmihalyi (flow) gaven aan (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000) dat het binnen de positieve psychologie over drie onderwerpen gaat:

    • positieve ervaringen die mensen kunnen hebben, zoals geluk, hoop en liefde
    • positieve eigenschappen, zoals vitaliteit, doorzettingsvermogen en wijsheid
    • positieve instituties oftewel manieren waarop instellingen een positief verschil kunnen maken binnen de maatschappij.