Karakteristiek voor haar aanpak: diepgang, persoonlijk, snel naar de essentie, open en eerlijk in haar feedback”
 
Ad Fontes Loopbaaninspiratie-2531kopie.jpg
Ad Fontes Loopbaaninspiratie-2488.jpg
AdFontesLoopbaaninspiratie-2518.jpg
 
 

Kennismaken met Anja Borgman

Een interview

Hoe ben je tot het vak van loopbaanadviseur gekomen?
Toen ik tien jaar als docent, supervisor en decaan in het onderwijs (ROC van Twente) werkte liep ik zelf een beetje vast en ben toen naar een loopbaanadviseur gegaan. Ik kwam er achter dat ik intensiever en meer met mensen aan de slag wilde. Wat motiveert je nu echt, waar ben je sterk in en welke bijdrage wil je leveren aan de samenleving en de arbeidsmarkt? Ik heb ontslag genomen en ben een goede en inspirerende opleiding voor loopbaanadviseur gaan doen bij Adriaan Hoogendijk in Driebergen (nu Vista Nova). Ik kreeg er een enorme boost door en had erg veel zin om een eigen loopbaanadviesbureau te starten. Dat bestaat nu inmiddels al weer ruim 16 jaar.

Wat is je doel met het vak van loopbaanadviseur?
Mensen helpen succesvol en gelukkig te zijn in hun werk en daardoor het leven en werk als zinvol te ervaren. Werk betekent zoveel meer dan een goede boterham verdienen. Het is goed om je talenten te gebruiken in je werk. Het is ook heel fijn om te beseffen dat, wanneer je eerlijk bent tegenover jezelf, je gewoon mag doen wat je plezier geeft. En dat zit ‘m echt niet altijd in een verticale loopbaanstap, maar in doen waar je goed in bent en waar je plezier in hebt. Dus die twinkelende ogen weer zien. Ik doel hiermee op het onbevangene dat kinderen ook hebben: gewoon enthousiast en vanuit het ‘zin hebben in’ starten. Zonder je direct af te vragen wat het oplevert of wat de buitenwereld er van denkt.

Hoe bereik jij dat?
Door de aandacht te richten op zingeving, vitaliteit en bezieling. Daar vertel ik graag meer over in een oriënterend gesprek. Ik kijk eerst met mijn cliënten naar wat hen bezighoudt op dat moment en waar de problemen zitten. Vaak zijn het belemmeringen die ervoor zorgen dat nieuwe stappen niet gemaakt worden. Die belemmeringen die cliënten vaak zelf niet zien, maak ik inzichtelijk. Mijn sterkte zit er in dat ik gauw de vinger op de zere plek kan leggen en dan wegen vind om de cliënt zelf in staat te stellen de belemmeringen op te ruimen. Ik vind die wegen door op de eerste plaats oprechte aandacht te geven aan de cliënt, door zijn of haar persoonlijkheid in kaart te brengen, door nieuwe perspectieven aan te reiken en door oplossings-en resultaatgericht te zijn.

AdFontesLoopbaaninspiratie-2370.jpg

Waarom richt je je met name op leidinggevenden en leraren?
We hebben goede leiders nodig, maar dan wel leiders die zichzelf eerst goed kunnen managen. Het persoonlijk leiderschap dient dus op orde te zijn. Een goede leider is een goede facilitator voor de medewerkers. Mijn idee is dat als de leider plezier in het werk heeft en zoveel mogelijk vanuit zijn of haar natuur kan leidinggeven, iedereen daar baat bij heeft. Door de snel veranderende arbeidsmarkt met korte contracten, vaak op freelancebasis, zie je dat leidinggeven steeds meer wordt leiding geven aan jezelf en iedere keer weer opnieuw in staat zijn jezelf, je project, en je collega`s van dat moment te managen.

Leraren, docenten, leerkrachten hebben een fikse taak. Er komt heel veel op ze af. Met name de werkdruk wordt door veel leraren genoemd als reden waarom ze het onderwijs zouden willen verlaten. En toch is er ook veel liefde voor het vak. Hoe vind je steeds de balans weer terug tussen werk en privé, hoe ga je om met eisen die gesteld worden door regelgeving, de complexiteit van passend onderwijs, de verwachtingen van ouders en  hoe maak je ruimte voor de creatieve, eigen invulling van het vak?

Beide functies of rollen hebben met elkaar gemeen dat er veel gevraagd wordt van zelfkennis en zelfmanagement. Mijn focus ligt juist sterk op deze gebieden in de coaching. Daarnaast ken ik deze werkvelden en functies vanuit eigen werkervaring.

Waarom heet je bureau Ad Fontes?
Ad Fontes betekent ‘tot de bronnen’. Ik vind dit een prachtige, passende naam, omdat ik graag met mijn cliënten terugga naar de kern van waar het omgaat. Ik wil graag mensen helpen opnieuw in contact te komen met hun eigen bronnen,  hun oorspronkelijke waarden en waarheid.  Als je je bronnen weer hervindt komt er nieuwe inspiratie vrij, waardoor frisse energie ontstaat en weer meer plezier en zin in het leven en werk.

 

CV Anja Borgman
 

Nu
Registerloopbaanadviseur, coach  en trainer
Certified Enneagram Trainer Worldwide
Getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen en 1 kleinkind

Voorheen

Gastdocent Saxion Hogeschool Enschede
Voorzitter Plaatsingsadviescommissie
President Mixed Lions Hengelo
Vrijwillig trainer bij Sensoor
Docent en decaan ROC van Twente
Leidinggevende Tesinkweide
Leerkracht basisschool