5 vragen aan Rob over zijn enneagramtype

Een interview met Rob Slootheer, samenwonend in Borne, vader van twee zoontjes. Werkt als accountmanager voor een grote verzekeringsmaatschappij en is amateurvoetballer.

Rob, jij kent je enneagramtype. In welk type herken je je en waar merk je dat aan?

Ik ben type 9, de bemiddelaar. Ik herken dat op de werkvloer in de contacten met collega`s, vrienden en ook op het voetbalveld. Men ervaart mij als een goede gesprekspartner. Als er bijvoorbeeld een akkefietje binnen de selectie is, vragen ze mij er vaak bij om de zaak op te lossen. Ik zorg vaak dat een dreigend conflict niet escaleert. Ik blijf de zaken van beide kanten belichten, zodat we samen tot een conclusie kunnen komen. Ik hoor altijd dat ik betrouwbaar overkom, rustig en weloverwogen ben. Zelf blijf ik vaak uit conflicten, dat is niet altijd zo handig, want zaken kunnen dan ook blijven hangen. Vervolgens kan het later alsnog gaan escaleren, juist omdat ik zo lang uitgesteld heb het probleem aan te kaarten. Over het algemeen brengt mijn type mij harmonie en dat vind ik prettig.

Wat heb je er aan om je enneagramtype te herkennen?

 Het is als een spiegel die me wordt voorgehouden. Ik weet wie ik ben. Bepaalde aspecten van jezelf raken zo snel op de achtergrond. Ik doe dan niets met die kennis. Als ik daar weer met mijn type geconfronteerd wordt, zie ik mijn valkuilen beter. In mijn werk had ik bij vergaderingen de neiging om niet veel in te brengen. Anderen wisten vaak sneller een opmerking te plaatsen en dan liet ik het er bij. Tijdens het koersonderzoek heb ik veel geleerd over mijn typepatronen. Ik weet nu dat ik niet zoveel over mijn kant moet laten gaan en bereid mij voor op een vergadering en geef mijn inbreng. Mijn mening doet ertoe namelijk. Ik vind deze inzichten heel waardevol.

20140524-IMG_7827-bewerkt-bewerkt-bewerkt-300x200.jpg

Wat hebben deze inzichten je tot nu toe gebracht in relaties?

In mijn liefdesrelatie werkt het goed. Wij kennen allebei ons type en weten goed waar we bij elkaar rekening mee moeten houden. Op de werkvloer, in sociale situaties is mijn aandacht veel meer dan vroeger bij: laat je zien, laat je gelden. Vroeger ging ik regelmatig met een rotgevoel weg, nu niet meer. Op een vervelend gevoel kom ik nu terug. Ik breng mijn gevoel over, geef het ter kennisgeving. Ik maak mezelf daarmee zichtbaar. Ik doe er veel voor om de relatie goed te houden. Dat is ook een professionele houding. Het klantenbelang staat voorop. Tegelijkertijd heb ik zelf behoefte aan harmonie. Ik wil niet met onderhuidse irritatie blijven rondlopen. Ik heb ook een hekel aan geroddel. Ik maak dat bespreekbaar. Neem het op voor mijn collega`s. Ik zorg ook voor harmonie onder directe collega`s.

Ik hoorde dat je zo'n mooie humoristische speech hebt gehouden voor je voetbalclub.

Ja, ik had een afscheidswedstrijd na 20 jaar selectievoetbal bij NEO in Borne. Daarna moest ik natuurlijk een afscheidsspeech houden. Ik heb hiervoor als leidraad het enneagramtype 9 gebruikt. Ik vertelde dat ik in het veld nr. 7 had, maar dat ik eigenlijk een nr. 9 ben. Waarop mijn teamgenoten opmerkten dat nr. 9 de spits is en dat ik dat toch echt niet was in het team. Toen heb ik hen verteld over type 9, hoe het type zich kenmerkt en hoe dat dan bij mij werkt. Ik heb verteld dat ik het niet voor niets 20 jaar in dit team heb kunnen volhouden. Je moet wel een bemiddelaar zijn en een harmoniezoeker, anders gaat je dat niet lukken. En dat vertelde ik natuurlijk met een knipoog. Ik heb hier heel veel positieve reacties op gehad. Het is niet zo gebruikelijk om in een voetbalteam te vertellen over wie je bent en wat je competenties zijn. Ik heb door het koersonderzoek en het enneagram-typeinterview veel inzicht gekregen in wie ik ben en wat ik kan.

Heb jij een tip voor mensen die geïnteresseerd zijn in het Enneagram, maar er nog weinig van weten? 

Kom er eerst eens op een luchtige manier mee in aanraking. Laat iemand je iets vertellen over het enneagram en wat hem dat oplevert. Kijk eens op internet, naar wat youtubefilmpjes. Kijk dan vooral naar de Enneagrambasispunten; naar het verschil tussen gedrag en motieven. En ben je dan echt geïnteresseerd geraakt, ga dan een type-interview doen.